Eksplosionsfare!
Allerede omkring 1980 var det tydeligt, at der blev dannet store mængder gas under jorden på Stige Ø. I 1979 ødelagde en gaseksplosion således en transformerstation. Og i 1982 fik en svejseflamme gassen i en pumpebrønd til at eksplodere. Brøndens dæksel blev slynget af og ramte en af medarbejderne på benet. Heldigvis fik han ingen alvorlige skader. Men det blev hurtigt besluttet at opsætte udsugning samt en gasalarm for at undgå lignende tilfælde.
Gasudvindingen indledes
I 1990 lavede konsulentfirmaet Crone & Koch et notat, som sammenlignede mulighederne på øen med et tilsvarende anlæg i Herning, og nåede frem til, at det godt kunne betale sig at udvinde gassen, både miljømæssigt og økonomisk. Også selvom udsving i energipriserne gjorde det svært at vurdere økonomien i det anlæg, der skulle udnytte den. Men alternativt kunne gassen ledes direkte til Fynsværket.

Hvor meget gas er der?
I dag bliver der hvert år udvundet knapt 5 mio. kubikmeter lossepladsgas fra Stige Ø. Det svarer til ca. 2.000 husstandes årsforbrug af el og ca. 800 husstandes årlige forbrug af varme. Fra og med 2010 er gassen blevet sendt direkte til Fynsværket i stedet for det gamle kraftvarmeanlæg. Det skyldes, at kvaliteten og mængden af gassen aftager over årene og Fynsværket har bedre muligheder for at udnytte den optimalt. Odense Renovation anslår, at det kan betale sig at udnytte gassen frem til år 2025.
Nord for Legebasen kan du se mere om gassen fra Stige Ø – og afprøve den fire meter høje gasfakkel.