En usædvanlig nat på Stige Ø

En usædvanlig nat på Stige Ø

En dramatisk likvidering var planlagt natten mellem den 16. og 17. november 1944. Her havde modstandsbevægelsen fået en opringning om, at fire "mistænkelige" unge mennesker opholdt sig i Søpavillonen på Stige Ø og regnede med, at de ville afholde et møde med stikkere. Tre modstandsgrupper på hver fem mand tog derfor ud og anbragte to bomber i vejen hhv. broen ud til øen. Derefter skjulte grupperne sig og ventede på de formodede stikkere, men i stedet viste det sig, at de mistænkelige personer i pavillonen afventede ca. 100 SS-soldater med maskinpistoler.

Heldigvis for de tre modstandsgrupper nåede de i tide at få besked om dette fra en kontakt på Skibhusvej. Selv havde de kun 12 maskinpistoler i alt og de besluttede at opgive bombesprængningerne pga. det ulige styrkeforhold. I stedet forsøgte de at bryde gennem SS-troppernes linier og komme helskindet tilbage over kanalen igen. Det lykkedes da også, men først efter "en del skyderi". De tre modstandsgrupper undslap dels i båd, dels ved at svømme; ifølge rapportøren "Henning" var vandet ikke koldt. Gruppernes 15 cykler gik alle tabt, men det lykkedes senere for dem at redde de to bomber.

Den næste gang der – måske – blev sprængt bomber på Stige Ø, var i forbindelse med Terrorsagen fra Vollsmose 60 år senere…

Vil du vide mere om besættelsestiden i Odense? Vi kan anbefale Jørgen Hæstrups Krig og besættelse, som kan findes på Odense Centralbibliotek eller bibliotek.dk.